Psikiyatri Uzmanı & Psikoterapist
Psk. Dr. Levent Soylu:
Sevgili danışanlarım baş dönmesi, çarpıntı, nefes almada güçlük, dengesizlik, uyuşma, yanma, mide bulantısı, gibi bedensel belirtilere ek olarak ölüm korkusu, çıldırma korkusu, yabancılaşma, tuhaf hisler ve benzeri belirtilerin eşlik ettiği tabloya panik atak diyoruz. Bir daha hiç atak gelmese bile panik atak korkusu yıllarca devam edebilir ve bu tabloda yalnızca ilaç kullanımı yeterli gelmemekte ve kişi umutsuzca sanki hiç iyileşmeyecek bir hastalığı var duygusuyla yaşamaktadır. Doğru ve yeterli bir psikoterapi, yardımcı teknikler, cesurca yapılan yaşam ve çevre değişiklikleri ve yalnetkili tedavinin olmazsa olmazıdır. Gerekli zamanlarda ilaç kullanımı ve psikoterapi ile panik atak tamamen iyileşebilecek bir sorundur.
Aşağıda panik atak tedavisinde danışanımızla çalıştığımız konu ve hedefleri özetlenmiştir.
1-Panik atağı henüz başlamadan engellemek: Panik atak başladığında yani sempatik sinir sistemi aşırı uyarıldığında, nefes bozulur ve salınan biyokimyasallar (adrenalin, nöropepettler, steroidler) temizlenene kadar atak sürer. Bu sebeple nefes teknikleri, mindfulness ve diğer bazı çalışmaları atağın başlamadan engellenmesini sağlar.
2-Panik atak neden geldi ve bize vermek istediği mesaj nedir?.
İlk anlaşılması gereken durum; panik bir hastalık değil bir savunmadır. Yani siz çok düşündüğüzde, fazla hassas, verici ve karşı odalı davrandığınızda ve fazlaca yorulup çabaladığınızda ortaya çıkar. Örneğin aşırı güçlü bir yaşam duruşunda baş dönmesi ön planda iken, söylemek istediğiniz öfkeli sözleri söyleyemediğinizde mideniz bulanır. Bu mesajı farketmek, tedavinin yarısıdır.
3-Bir kez başlamış panik atağı durdurmanın yaratacağı güvene kavuşmak; atak başlamış bile olsa, parasempatik sistemi harekete geçirici bazı teknikler ile kişinin nefesi rahatlatılır, tansiyonu düşer ve kişi huzur bulur.
4-Panik atak tedavisinde korku ve diğer belirtilerden oluşan “panik atak sistemini ve döngüsünü” fark ettiğinizde, doğal olarak kısır döngüden kurtulacaksınız. Farketmediğiniz bir düşünce gelir, siz farketmeden nefesinizi tutarsınız, ve kanda karbondiyoksit ve oksijen dengesi bozulur ve tüm bunların sonucunda çarpıntı, uyuşma ve benzeri fiziksel belirtiler oluşur. Fiziksel belirtiler nedeniyle kişi durumun psikolojik olabileceğini kabullenmekte güçlük çeker. Panik ataklı birisinin durumun psikolojik olduğuna ikna edilmesinin güçlüğü buradan kaynaklanır.
5-Panikle yaşamaya alışmış bir beynin tekrar kalıcı olarak değiştirilip formatlanması (dengeli huzurlu bir yaşam tarzı); Kişi sakin, huzurlu, gereksiz fazla yükleri atmış, net sınır çizebilen, alma verme dengesini ayarlamış, merkezine odaklı bir yaşam tarzına kavuştuğunda , “iyi ki hayatıma girmişsin panik atak diyebilecektir”.
#panik #panik atak #panik bozukluk #panikataktedavisi #anksiyete #psikoterapist